می خواهیم با هم تعدادی از فواید ورزش در یادگیری و سلامت دانش آموزان ، خصوصا نقش ورزش در یادگیری دانش آموزان که در همه جای دنیا روی آن تاکید می شود را بررسی کنیم و تا حدودی به گستردگی و کارایی این علم پی ببریم.
- اولین مزیت ورزش در یادگیری و سلامت دانش آموزان این است که در روحیه دانش آموزان تاثیر مثبت می گذارد و روحیه آن ها را تقویت می کند. این مسئله، از نظر روانی سلامت دانش آموزان را تحت تاثیر قرار می دهد و بهتر می کند. خود این مسئله باعث عملکرد بهتر و افزایش یادگیری دانش آموزان در مدرسه می شود.
- یکی دیگر از مزیت های ورزش در یادگیری و سلامت دانش آموزان این است که باعث کاهش استرس می شود. بسیاری از والدین مخصوصا در فصل امتحانات با این دلیل که الان موقع درس خواندن هست و همه وقت دانش آموز باید به درس خوندن اختصاص پیدا کند، از ورزش کردن دانش آموزان جلوگیری می کنند. اما حتی در این زمان ورزش باعث کاهش استرس دانش آموز و ایجاد روحیه ای شاداب و سرزنده در او می شود و می تواند کمک کند تا آمادگی بهتری برای امتحانات داشته باشد. این نکته که سلامت دانش آموزان اهمیت بسیار زیادی دارد، نباید برای خانواده ها کم ارزش باشد؛ چرا که همانطور که گفته شد، عقل سالم در بدن سالم است.
- ورزش برای رشد کارکردهای مغزی بسیار مهم است. دویدن ، شنا کردن و سایر ورزش ها اکسیژن زیادی را به مغز می رسانند. حتی گفته می شود که با انجام ورزش هایی مثل پیاده روی یا حرکات کششی می توانیم میزان یادگیری دانش آموزان در دروس مختلف را بیشتر کنیم.
- ورزش نکردن باعث رخوت جسمی می شود و ذهن فرد را به سمت خستگی و ناتوانی می برد. دانش آموزی که از نظر ذهنی خسته است سعی می کند با انواع روش های یادگیری و فشار آوردن به خودش یا حتی مصرف دارو های مضر، این مشکل را رفع کند. این رفع مشکل ممکن است تاثیر مخربی روی سلامت دانش آموزان داشته باشد و عملکرد و یادگیری دانش آموزان را ضعیف کند. در حالی که با ورزش کردن، هم فرد سلامتی خودش را حفظ می کند، هم فعالیت ذهنی او بیشتر می شود و هم بدنش سرحال تر می شود و دانش آموز می تواند بهتر درس بخواند.
- یکی دیگر از فواید ورزش در یادگیری و سلامت نوجوانان این است که باعث به وجود آمدن سلول های عصبی جدید در مغز می شود. ایجاد سلول های عصبی جدید در مغز کار یادگیری را برای ما راحت تر می کند.
- فعالیت های ورزشی موجب سلامتی قلب و عروق می شود، احتمال سکته قلبی و مغزی را کاهش می دهد و علاوه بر سلامتی باعث تناسب اندام در ما می شود و ما را از خیلی از مشکلات مثل چاقی و… نجات می دهد.
- ورزش کردن و انجام بازی های ورزشی توانمندی های افراد را زیاد می کند و در یک محیط رقابتی سالم می تواند از طریق سرزندگی و شادابی که ایجاد می کند، توانایی تصمیم گیری افراد را تقویت کند.
- یکی دیگر از مزیت های ورزش در یادگیری و سلامت کودکان و تقویت مهارت مدیریت زمان را نباید غافل شد. وقتی به ورزش کردن متعهد می شویم، این تعهد باعث می شود در یک زمان و مکان خاص برای ورزش حاضر شویم و کارهای خود را طوری برنامه ریزی کنیم که جایی برای فعالیت بدنی در آن باشد.
- صبر و تحمل از جمله مواردی است که در ورزش به افراد آموزش داده می شود و همچنین افراد در ورزش کردن به دلیل رعایت قوانین، قانونمند تر می شوند.
- در ورزش های گروهی افراد و مخصوصا کودکان می توانند توانایی رهبری و کار تیمی را یاد بگیرند. تاثیر ورزش در زندگی اجتماعی افراد به طور چشمگیری می تواند معلوم شود.
- افزایش اعتماد به نفس دانش آموزان از جمله موارد تاثیر گذار ورزش بر افراد هست. موفقیت در ورزش و کسب نتیجه از تلاش های فرد می تواند باعث افزایش باور فرد به خودش و توانایی هاش شود و از نظر روحی سلامت دانش آموزان را بهبود ببخشد.
تاثیر والدین بر ورزش، یادگیری و سلامت دانش آموزان
پدر و مادرهای عزیز! شما می توانید نقش مشوق را برای ورزش کردن فرزندان ایفا کنید. می توانید با شرکت دادن فرزندانتان در فعالیت های بدنی و اختیار دادن به آن ها برای ورزشی که بهش علاقه مند هستند، آن ها را در عادت به انجام فعالیت های ورزشی مرتب همراهی کنید. همین طور می توانید در کارهای منزل مثل شستن ماشین، تمیز کردن خانه و یا کار در باغچه فرزندان را درگیر کنید و در مسیرهای کوتاه از ماشین استفاده نکنید و به جای آن پیاده روی کنید. نکته مهم دیگر این است که ساعات استفاده از تلویزیون و کامپیوتر باید محدود باشند تا زمان زیادی از وقت دانش آموزان را نگیرند.
مسئولان مدارس هم نقش مهمی در ایجاد انگیزه در ورزش کردن دانش آموزان دارند. دانش آموزان در مدارس می توانند با ورزش های گوناگون آشنا شوند و بفهمند که چه ورزشی مناسب آن ها است و به چه رشته ورزشی علاقه دارند. همچنین یکی از بهترین شرایط ورزش، زمان صبح است که در مدارس با انجام ورزش صبحگاهی، می توانند دانش آموزان را برای حضور در کلاس آماده کنند. ورزش صبحگاهی باعث آرامش و کاهش فشارهای عصبی می شود و همانطور که گفته شد روحیه و قدرت یادگیری دانش آموزان را تقویت می کند.
با توجه به مطالبی که گفتیم، لازم است که والدین و مسئولان مدارس حتما از تاثیر ورزش در سلامتی دانش آموزان آگاه باشند و شرایطی را به وجود بیاورند که در آن دانش آموزان به ورزش کردن تشویق شوند. رفتن دانش آموزان به سمت فعالیت های ورزشی می تواند از بار تحصیلی سنگین بر ذهنشان کم کند و رسیدن به نتیجه دلخواه را برایشان آسان تر نماید. دانش آموزان در این راه می توانند استعدادهای خودشان را پیدا کنند و در راه تقویت آن استعدادها قدم بردارند.
تهیه کننده : سمیه سادات علوی معاون فناوری
تأیید کننده : زهرا برادران مدیر دبستان