خط خوب يکي از مهارت هايي است که بايد از سن کم يعني از دوره ي آمادگي به دانش آموزان آموخته شود در غير اين صورت بخشي از فرايند ياددهي ، يادگيري دچار نقص خواهد شد (آموزش و پرورش بايد از خرد سالي شروع شود زيرا در اين مرحله اگر آموزش صورت گيرد پايدار تر خواهد بود.)
از اين رو درک صحيح مکانيسم ها و عواملي که مي توانند باعث مشکلات دست خط شوند ضروري به نظر مي رسد در بسياري موارد ديده شده که مشکلات خوانايي دست خط بدون مداخلات درماني بر طرف نمي گردد .
مي گويند خط هر کسي نشانه اي از روح او را در خود دارد و هر کسي را مي توان از خط او شناخت. براي اين که دانش آموز بتواند نوشتن را به نحو احسن انجام دهد لازم است شرايطي براي نوشتن داشته باشد.
خطا هاي متداول در نوشتن
روش هاي ترميمي
قبل از فرا گيري نوشتن طراحي تصويرها با قلم مو و انگشت دست روي شن و …. به آمادگي قبل از نوشتن منجر مي شود.
در مرحله ي اول تعليم خط بهتر است که نمونه هاي حروف و کلمات از تخته يا چيز هاي ديگر ساخته شوند به طوري که نوآموزان بتوانند آن ها را لمس کنند زيرا اين عمل اشکال آن ها را در مغز کودکان تثبيت مي کند و نوشتنشان را برايشان آسان مي سازد همچنين سبب مي شود که کودکان با شوق و رغبت به يادگيري حروف و کلمات بپردازند.
پر رنگ نوشتن از روي متني که به صورت کمرنگ نوشته شده نيز به بهتر شدن خط کمک مي کند همچنين استفاده از کاغذ هاي پوستي و تمرين از روي کلمه ها يا حروف نوشته شده نيز براي اين منظور بهتر مي باشد.
اگر بچه ها فشار زيادي به کاغذ مي آورند مي توانيم از کاربن استفاده کنيم و از بچه ها بخواهيم طوري روي کاربن بنويسند که اثر زيادي از نوشته هاي آنها روي ورقه ي زيرين نيفتد.
اگر بچه ها سرشان را زياد به دفتر نزديک مي کنند از ضعيف نبودن چشم آن ها با ارجاع به پزشک مطمئن شويد. دقت کنيم بچه ها کاغذ را بيش از حد کج نگذارند تا از کج نويسي آن ها جلو گيري شود.
اگر کودکي کلمات را بيش از حد بزرگ يا کوچک مي نويسد مي توانيد اندازه ي متوسطي براي کلمات در نظر بگيريد و با گذاشتن خط فاصله بين کلمات از کودک بخواهيد فاصله ي تعيين شده را پر کند.
نامرتب نوشتن تکاليف ممکن است به علت محدوديت حرکتي در دست باشد يا اين که مداد را بيش از حد محکم در دست مي گيرد يا وضعيت درستي در هنگام نوشتن ندارد با بر طرف کردن هر يک از اين علل دانش آموز مي تواند خط بهتري داشته باشد.
سرمشق هايي را انتخاب کنيم که اعتماد به نفس دانش آموزان را تقويت کند براي اين منظور از عبارت هاي آسان شروع مي کنيم.
دانش آموزان را تشويق کنيم تا باور هاي مثبتي در باره ي توانايي ها ي خود داشته باشند و ميان تلاش و ارزش هاي فردي دانش آموزان ارتباط محکمي برقرار کنيم و به ويژه آنان را تشويق کنيم تا به تلاش خود اهميت بدهند هدف مي تواند اين باشد که دانش آموزان خوشنويسي را مهارتي مهم به شمار آورند.
به دانش آموزان تکاليف و مسؤليت هايي بدهيم که انجام آنها برايشان جالب باشد و به اين وسيله علاقه و انگيزه براي صحيح نوشتن و زيبا نويسي را در کودکان تقويت کنيم.
همکاري والدين و آموزگاران در اين آموزش بسيار مهم است از والدين بخواهيم با در اختيار قرار دادن ابزار مناسب براي نوشتن و بازديد از نمايشگاه هاي خط و نقاشي خط دانش آموز و آموزگار را براي آموزش و فراگيري بهتر اين مهارت ياري کنند.
تهیه کننده: سمیه سادات علوی مسئول فن آوری
تأیید کننده: زهرا برادان مدیر دبستان